Koronavirüs ilacı kullanmayan hastanın akciğerleri 1 haftada bu hale geldi
Koronavirüse yakalanan kişilerin ilaç kullanmasının gerekliliği gözler önüne serildi. Koronavirüse yakalan ve düzenli şekilde ilaç kullanırken akciğerlerindeki hasarın çok az olduğu gözlemlen bir hastanın, ilaç kullanmayı bıraktıktan sonraki 1 haftasında akciğerlerinin geldiği hal şoke etti. Prof. Dr. Şevket Özkaya, koronavirüse yakalanan hastalarında ilaç kullanımının çok önemli olduğunu vurguladı.
Değiştirme Tarihi: 24.12.2020 11:36
Koronavirüse yakalanıp ilaç kullanmazsak ne olur? Bu sorunun cevabını, düzenli olarak ilaç kullanan ve sadece 1 hafta ara verdikten sonra akciğerlerinin hali şoke eden bir hasta tomografisi ortaya koydu. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, 55 yaşında ve 1 hafta ilaç kullanmayan pozitif bir hastanın akciğerlerindeki inanılmaz değişimi İHA'ya gösterdi.
Prof. Dr. Şevket Özkaya, özel bir hastanede Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde görev yapıyor. Özkaya, bir hafta koronavirüs ilacı kullanmayan ve hastalığa yakalanmış olan bir hastanın tomografisi inceleyip, bu bir haftalık süreçte akciğerlerde neler yaşandığını anlattı.
İlk çekilen akciğer tomografisi
Öncelikle, hastanın pozitif haldeyken çekilen ilk akciğer tomografisine bakıldı. Bu tomografide işler yolunda gözüküyordu. Tutulma azdı.
Akabinde aynı hastanın verilen ilaçları kullanmamış ve 1 hafta boyunca tedaviye uymamış haldeki akciğer tomografisine bakıldı. Sonuç ise ilaç kullanımının önemini ortaya çıkardı. Hastanın akciğer tomografisinde yaygın buzlu camların ve hava yollarının hava yerine ciddi şekilde sıvı ile dolduğu gözlemlendi.
Bir hafta sonra çekilen akciğer tomografisi
Akciğer tomografisinde oluşan değişim ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Ekranda 55 yaşında bir kadın hastamızın filmini görüyorsunuz. Bu kadın hastamız acil servisimize ateş şikâyetiyle geldi ve koronavirüsünden şüphe ettik. Testini yaptığımızda ise testin sonucu pozitif geldi. Tomografi çektiğimiz zaman akciğerlerinde henüz ciddi bir tutulum görünmezken hastamız 55 yaşında olduğu için her an ilerleyebilir korkusuyla Sağlık Bakanlığımızın önerdiği ilaçları ve reçeteyi hastanemizden kendisine verdik. Hasta kendini evde karantinaya aldı fakat sonradan öğrendik ki tereddüt ettiği için ilaçlarını kullanmayarak kendini evde tedavisiz bırakmış. Yaklaşık bir hafta sonra aynı hasta acil servisimize bu sefer solunum yetmezliği şikâyetiyle geldi. Solunum yetmezliği gelişince hastanın akciğer tomografisinde ‘buzlu cam’ dediğimiz ve daha ileri konsolide alanların oluştuğunu gördük. Yaygın akciğer harabiyeti dediğimiz bir tablo oluşmuştu. Bu durumda hastada solunum yetmezliği olduğu için yoğun bakıma almak zorunda kaldık" dedi.
Kaynak: İHAH
Diğer Haberler
- Benzin istasyonunda çalışan genç, işe sakallı gidince işten kovuldu
- Kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak? İşte aralık ayı kısa çalışma ödeneği ödeme tarihi
- Prof. Dr. Zafer Kurugöl koronavirüs aşısıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı
- Yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak? Yüz yüze eğitim tarihi belli oldu mu?
- 2 Ocak 2021 Cumartesi reyting sonuçları belli oldu! Dün ne izlendi? İşte Total ve AB reytingleri




